Příběh vína PETIT EDELSPITZ - velké víno v malé lahvi
Víno PETIT EDELSPITZ je velké víno v malé lahvi. Je rovněž bratrem unikátního vína EDELSPITZ 1884. EDELSPITZ 1884 je pak více než exkluzivní víno, jehož výroba trvá dlouhých 600 dní a je vyráběno přesně tak, jak ho připravovali naši předkové v druhé polovině 19. století. Hrozny ani mošt nepřichází do styku s žádnou umělou hmotou, pouze se dřevem, sklem a kovem a v žádném stádiu není použit elektrický proud.
Hrozny jsou sklizeny vždy ručně do dřevěných bedýnek, ty jsou pak i s hrozny vyvezeny na trakaři z vinohradu a ručně naloženy na vlečku. Odtud výhradně ručně odneseny do lisovny a vsypány do dřevěných kádí. Poté jsou bosýma nohama pošlapány tak, aby došlo k uvolnění moštu. Po několika dnech se v kádi spustí přirozené kvašení, mošt se poté přelévá do dřevěných sudů a několik měsíců dokvašuje. Víno se několikrát stáčí do dalšího, čistého, dřevěného sudu, nikdy se však nefiltruje. Posledním krokem je pak lahvování, které probíhá do ručně foukaných lahví, které jsou uzavřeny kvalitní korkovou zátkou.
Víno PETIT EDELSPITZ je vyráběno velmi podobným stylem jako EDELSPITZ 1884, tedy ze šlapaných hroznů a po dlouhé maceraci, trvající 3 dny, hroznů na slupkách a stopkách. Víno se vyrábí skutečně přirozeným postupem za minimálního přispění člověka. Stáčeno je do exkluzivních, vysokých lahví.
Společně s motýlkem a manžetovými knoflíčky, které jsou vyráběny taktéž ručně, tvoří víno dokonalou kombinaci toho nejlepšího, co moravské řemeslo vytvořilo.